Varför Är Det Viktigt Att Replika Klockor Är Antimagnetiska?

Från Rolex till Omega till Ulysse Nardin, antimagnetism är en egenskap som många urmakare gillar att skryta med, nästan lika mycket som vattentätning eller stötsäkring. Detta räcker för att visa att magnetism kan skada replika klockor, men det får dig också att undra: varför?

Roten till problemet ligger i balansfjädern, en platt spole som ställer in frekvensen och ser till att escapementet överför fjäderns energi till resten av klockan genom att svänga fram och tillbaka. Balansfjädern är ansvarig för att hålla klockan konstant, och den är mycket ömtålig och den mest sannolika att bli magnetiserad.

Vanligast, när balansfjädern är magnetiserad och spolarna är nära varandra, kommer delar av strukturen att hålla ihop, balansfjädern blir kortare, vibrationsfrekvensen kommer att öka och klockan kommer att gå snabbare. Storleken på problemet beror på magnetiseringens styrka. För nära en mobiltelefonskärm kanske inte har en uttalad effekt på några minuter; sätt klockan på en enorm högtalare, och den kommer att springa snabbare än en olympisk sprinter.

Tidsfelet kan variera från ett relativt osynligt genomsnitt på 15-20 sekunder per dag till tiotals minuter per timme. Om situationen förvärras kan den låsa fjädern och stoppa klockan helt. Det är inte bra.

Naturligtvis finns det andra problem. Magnetisering påverkar också temperaturkompensationen av huvudfjädern, så särskilt varmt eller kallt väder kan försämra en klockas tidtagning. För mer komplexa klockor kan problemet ta sig många former.

Detta är dock lättare sagt än gjort. Magneterna i högtalare och motorer är relativt stora och lätta att undvika, men små sällsynta jordartsmetaller finns överallt: mobiltelefoner, bärbara datorer, kylskåpsdörrar. Lyckligtvis är det lätt att åtgärda problemet. Du behöver inte demontera klockan; köp en billig avmagnetiserare online eller, om du fortfarande använder en gammal CRT-skärm, använd dess avmagnetiseringsfunktion genom att hålla klockan nära skärmen. Fixa det, fixa det, undvik skador. Utgångspunkten är att du bara går och lägger dig efter att ha märkt tidtagningsproblemet.

Hur som helst är det frustrerande när problemet uppstår, särskilt om det tar många dagar att märka. Även om lösningen är enkel, vore det inte bättre om det inte hände från början? Detta är vad urmakare har arbetat mot i århundraden.

Det finns många sätt att förhindra magnetism; den traditionella är ett innerhölje av mjukt järn. Redan 1884 fick C. K. Giles från Chicago patent. Det mjuka järnhöljet kan skydda ömtåligare delar från magnetiska störningar, vilket är ganska genialt. Det fanns dock få magneter i den omgivande miljön, så detta koncept hade liten inverkan. Inte förrän tillkomsten av magnetiserade radarsystem under andra världskriget blev antimagnetiska klockor nödvändiga för piloter. 1948 gav det brittiska försvarsministeriet Jaeger-LeCoultre och IWC i uppdrag att tillverka den legendariska Mk 11-klockan.

Den mest kända antimagnetiska klockan är Rolex Milgauss. Som namnet antyder är den designad för att motstå magnetfält på 1 000 gauss. 1956 utvecklades klockan för European Particle Physics Laboratory (CERN) och har en inbyggd Faraday-bur för skydd. Decennier senare samarbetar Rolex fortfarande med CERN.

Det enklaste sättet är förstås att se till att klockans ömtåliga delar inte magnetiseras. Redan 1846 experimenterade Vacheron Constantin med tekniken genom att använda en hårfjäder av palladium, men det var inte förrän 1915 som det första antimagnetiska fickuret framgångsrikt tillverkades.

Det mest betydande steget framåt inom antimagnetisk teknik för klocktillverkning var introduktionen av Nivarox hårfjäder, en nickel-järnlegering som var mer hållbar än stål. Den ersatte snabbt den förra, även i prisvärda klockor. Idag har Nivarox blivit ett av de mest populära hårfjädringsmaterialen, men till skillnad från kisel kan det vara bättre och magnetiserar fortfarande.

Kisel har många precisionsfördelar, inklusive att det är mer självsäkert, kräver ingen smörjning, är lättare och styvare än stål och är helt antimagnetiskt. Även om den inte är lika lätt att justera, är den också lättare och styvare än stål och helt antimagnetisk. År 2001 lanserade Ulysse Nardin den fenomenala Freak-klockan, världens första att använda en hårfjäder av silikon.

Det var ett perfekt val, och Omega och andra varumärken under Swatch Group har anammat materialet. Rolex är inget undantag, även om det bara har testat det kort. Kisel är dyrt jämfört med Nivarox, så alla Sellita eller Miyota rörelser har inte kiselbalansfjädrar.

Med material och prestanda som går framåt för varje dag, tål Rolex Milgauss 1 000 gauss, medan Omega Seamaster Aqua Terra tål 15 000 gauss. Denna skyddsnivå skulle få dig att tro att det är nödvändigt för dagligt slitage, men det är det inte. 5 Gauss anses vara säker, och om inte klockan placeras i en MRI-maskin behöver du bara en klocka som uppfyller ISO 764-standarden på 60 Gauss.

Ändå, för vissa samlare är mer bättre. Redo att ta ett grunt dopp? Då är det bäst att skaffa en Ultra Deep eller Deepsea Challenge-klocka. Överfrämjande av motstånd är inget nytt, även om det i grunden är meningslöst.